22 de febrer del 2010

L'ALTRA CARA DEL DESIG SEXUAL

...Apenas medio elenco estable;
una de las dos variables en esta polaridad más y menos,
y en el otro extremo de esa línea, estás tú,
mi tormento, mi fabuloso complemento,
mi fuente de salud.
Deseo, mire donde mire, te veo...


Aquest és un fragment de la cançó Deseo (2004) de Jorge Drexler que ens parla d'una de les necessitats més rellevants de l'ésser humà. El desig de tenir parella, viatjar, menjar, riure, ballar, aprendre o tenir relacions sexuals poden aparèixer en algun moment del dia, de la setmana o de la vida. De totes maneres, avui em detindré en un d'aquests desitjos: el desig sexual. M'hi ha fet pensar una notícia que ha sortit en els mitjans de comunicació sobre els actuals hàbits sexuals. Segons l'Informe sobre els hàbits de la salut sexual entre la població espanyola, la manca de desig sexual s'ha convertit en el principal problema sexual arribant al 57% de la població. Aquesta disfunció sexual preocupa a un 22% més de dones que homes. Posteriorment, la disfunció erèctil, la sequetat vaginal i la rutina sexual ocupen la resta de preocupacions sobre salut sexual. Una altra dada significativa d'aquest informe és que una de cada tres dones reconeix que necessita fingir al llit, sobretot, segons augmenta l'edat. Aquest tipus de problemàtiques s'accentúen en les grans ciutats on la manca de temps i l'estrès influeixen negativament. Si el desig sexual tingués dues cares, podem deduir que només es mostra una d'elles en forma de la quantitat de relacions sexuals, assistència a un tupper-sex, visita a una jugueteria sexual per a persones adultes o en forma d'acudit. Què passa realment en la intimitat sexual? Realment, el que es mostra fora s'allunya del se sent per dins? Hi ha més dificultats en connectar amb el món interior? Què està fallant en el desig sexual? Aquestes són algunes de les questions que se'm han obert al llegir aquest informe.

De totes maneres, anem per parts: què entenem per desig sexual? El desig sexual és un mecanisme biològic primari que ens impulsa a les persones a tenir relacions sexuals. Malgrat no ser indispensable per la supervivència, ho és per a la societat perquè permet establir vincles afectius i comunicació entre les persones, així com canalitzar necessitats emocionals, creatives, físiques i mentals dels individus. El desig sexual ens prepara per poder viure una experiència de plaer ja que és la porta d'entrada a la sexualitat, doncs permet experimentar la resta de fases de la resposta sexual humana: excitació, altiplà, orgasme i resolució. Una de les característiques més rellevants del desig és que, encara que es busqui conscientment, no es pot sentir. Hi ha persones que cometen l'error d'obligar-se a tenir desitjos que no tenen. No s'ha d'oblidar que l'impuls de desitjar no només depèn de la voluntat d'una persona, sinó intervenen altres factors que influeixen en la estimulació o la inhibició del desig .

Per tant, què s’entén per manca de desig sexual? La característica essencial de la manca de desig és la manca d’interès per iniciar l’activitat sexual, l'absència de fantasies sexuals i la manca de receptivitat sexual. Es considera un problema quan la manca de desig està acompanyada de sofriment psicològic. És més freqüent en dones que en homes, encara que han augmentat els casos de manca de desig sexual en homes. Alguns dels factors inhibidors poden ser la manca de temps personal, l'estrès, els efectes secundaris d'alguna tipus de medicació, símptoma d'alguna alteració física o el cansament físic. Problemes d'autoestima, un sentiment de culpa associat al plaer o una depressió encoberta poden ser altres motius que poden explicar l'aparició d'aquest trastorn sexual. Aquesta inhibició és una de les demandes més freqüents en teràpia sexual.

Les emocions també poden tenir un paper rellevant en l'aparició de la manca de desig sexual. Quan hi ha por a fallar, no estar a l'alçada, al rebuig o al ridícul pot afectar negativament amb el desig. També pot passar que, quan hi ha conflictes no resolts o una ràbia no expressada per part d'un dels membres de la parella, el desig sexual provoqui un distanciament sexual en la parella. A Espai de Psicoteràpia Quantum, oferim serveis de teràpia sexual i de parella per a totes aquelles persones que necessitin recuperar la seva vida sexual. Hi ha parelles que consulten a un professional davant d'una manca de desig sexual perquè no estem parlant únicament d'un problema individual, sinó d'un problema que afecta a la relació de parella.

ESPAI de PSICOTERAPIA
Quantum


ESPAI de BARCELONA
C/ Guillem Tell, 42-44, esc. B, entresol 6a

ESPAI de VILAFRANCA
C/ Vilobí, 5, 1er 3a

Contacte: 679.72.39.39

1 comentari:

Anònim ha dit...

Deseo, mire donde mire te veo... m'encanten les cançons de Jorge D. són molt profundes i provoques elq diu la cançó :) No hi ha res més maco que acompanyar el sexe de l'amor vertader...

Un salut, una psicologa en formacio