24 de febrer del 2009

EL DOLOR I ELS SEUS PROTAGONISTES

El divendres 17 d'octubre del 2008 el Grup de Treball de Dolor Crònic de la Secció de Psicologia Clínica i de Salut va organitzar un acte titulat El dolor crònic explicat pels seus protagonistes. Els protagonistes de l'acte van ser tres persones afectades de dolor crònic que han passat pel tractament psicològic de la Clínica del Dolor de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona. Els encarregats de dinamitzar la conversa van ser dos psicòlegs d'aquesta mateixa unitat: Maika Bakaikoa, coordinadora del GT, i Dani Borrell, membre del GT Dolor Crònic. Per tal de protegir les dades personals de les persones protagonistes, no donarem els seus noms.

Es va organitzar l'acte en el marc del Dia Mundial del Dolor que es va celebrar el 20 d'octubre. Un dels objectius d'aquesta és sensibilitzar a la població sobre les milers de persones que pateixen dolors crònics o puntuals i informar que la medicina disposa d'instruments eficaços per alleugerir les molèsties. Hi ha un desconeixement social del que significa el dolor, doncs és necessari parlar-ne per visibilitzar aquesta malaltia tan amagada. Segons la Societat Espanyola del Dolor (SED), cada any es registren 200.000 visites a les unitats de dolor. D'aquesta xifra, unes 40.000 són consultes de nous pacients afectats pels símptomes d'una malaltia o disfunció. Només el 40% dels centres disposa d'una unitat específica pel suport psicològic (un dels factors personals més afectats per les molèsties) i un 70% ofereix suport a temps parcial.

La conversa es va iniciar parlant de la entrevista d'avaluació. La porta d'entrada al tractament psicològic es basa en una entrevista d'avaluació semi estructurada en la que es busca establir una demanda pròpia de caire psicològic per abordar emocionalment el dolor crònic. Els nostres protagonistes van exposar diferents punts de vista en el moment de l'entrevista d'avaluació: una persona va destacar que no entenia la figura del psicòleg en una unitat del dolor perquè només era una qüestió física, una altra persona li ho va demanar explícitament al seu doctor perquè se sentia desbordada i l'altre va anar perquè s'ho va dir el metge...

Van continuar relatant la experiència de la teràpia de grup i la teràpia individual. En la teràpia de grup, dues de les persones protagonistes van destacar la importància de conèixer altres persones afectades de dolor crònic, donar un significat nou al que els hi està passant, entendre la dificultat de les altres persones sanes per entendre el seu propi dolor, gestionar les seves emocions de forma adequada i tenir recursos per gestionar el dolor, entre d'altres. En la teràpia individual el que es va destacar va ser el poder parlar de temes emocionalment dolorosos, aliens al dolor crònic, que l'afectaven indirectament. Tots tres valoraven molt positivament al fet d'haver disposat d'aquest suport psicològic i el consideraven imprescindible en el tractament del DC.

Finalment, van exposar el que va significar participar en el Taller d'Artteràpia i Taller d'Autohipnosis. Una de les participants del Taller d'Artteràpia va afirmar que l'art li va permetre descobrir aspectes profunds i amagats de si mateixa, així com aprendre i créixer com a persona. Una de les persones participants del Taller d'Autohipnosis va destacar la utilitat i la eficàcia del mètode terapèutic per alleugerir les molèsties físiques. Va explicar que ho utilitzava en la seva vida diària i li funcionava.

Tot l'acte va estar caracteritzar per un clima íntim, pròxim i distès entre els assistents i els protagonistes i amb molta participació. Això va permetre que, en el torn de paraules, els assistents a l’acte van mostrar interès en conèixer més la seva realitat. També hi havia assistents afectats amb dolor crònic que van exposar la seva vivència personal. El GT de Dolor Crònic ens va emocionar un comentari que va fer una assistent: "El dolor crònic i la fibromiàlgia són quadres tan complexes que requereixen realment la intervenció d'especialistes. Vosaltres sou part d'aquest reduït grup d'especialistes i és admirable la humilitat amb la que presenteu el vostre treball". Cal recordar que el tractament i l'alleugeriment del dolor és un dret de tot ésser humà.

Aquest article ha estat publicat al Full Informatiu del Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya (COPC) en la seva edició de febrer-març del 2009.

ESPAI d PSICOTERÀPIA DBG

ESPAI d BARCELONA
C/ Aribau, 152, 2n 2a

ESPAI d VILAFRANCA
C/ Vilobí, 5, 1r 3a

Contacte: 679.72.39.39