29 de setembre del 2008

LA POR DAVANT LA CRISI

Des de fa uns mesos, estem presenciant un allau de missatges i noticies a través dels mitjans de comunicació que ens informen sobre una crisi econòmica que ens afectarà greument. Aquesta gran alarma social provoca incertesa e inseguretat en els ciutadans i crea incertesa per la falta d’informació sobre què fer i com actuar. Aquest estrès no només afecta a la butxaca, sinó influeix en la nostra satisfacció i benestar personal.

La preocupació excessiva provoca ansietat, bloqueig emocional, símptomes depressius, dificulta la capacitat de reflexió i disminueix la capacitat de resposta. Només cal recordar les imatges de supermercats buits i gasolineres sense benzina del passat mes de juny fruit de la resposta ciutadana per la vaga dels transportistes. No només estem parlant de crisi econòmica, sinó estem parlant de la dificultat de gestionar la por. La por és una emoció necessària... no li hem de tenir pas por! Des de la intel·ligència emocional, fugir o sortir corrents no són les respostes més adequades. El millor que podem fer és protegir-nos davant del perill.

En els propers mesos, es produiran un augment en el nombre de consultes psicològiques per les conseqüències emocionals de la crisi econòmica. Un article de El Periódico de Catalunya ho confirma el passat cap de setmana. "Encara no ho hem notat, però calculo que al llarg de les pròximes setmanes atendrem persones amb ansietat intensa i depressió de causa externa --afirma el doctor Enric Álvarez, cap de l'àrea de Psiquiatria de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona--. Perdre la feina o els diners són dos potents estressors". En què em podria ajudar un suport psicològic? En primer lloc, em permetria buscar solucions conjuntes i suport emocional en aquest tipus de situacions. En segon lloc, aprendre a gestionar el sofriment ja que segur que et col·loques diferent si perceps una crisi com una oportunitat que no pas com un problema insuperable. En tercer lloc, desenvolupar una actitud proactiva davant les dificultats dissuadint un rol passiu i/o de víctima.

Algunes de les estratègies que es poden utilitzar van des de buscar el suport dels demés o acceptar que el canvi forma part de la vida fins a diferenciar allò que sí es pot canviar d’allò que no es pot canviar. També cal actuar fent allò que puguis, perseguir metes realistes i buscar noves oportunitats de millora. Aprofita per desenvolupar la teva creativitat en el temps d’oci perquè, en moments de crisi, és el que primer es retalla.

Aquest article ha estat publicat al Setmanari gratuït El Cargol de Vilafranca del Penedès en en la edició 481-482 Especial FM Vilafranca '08 a l'agost del 2008.