12 de novembre del 2008

MANCA DE DESIG SEXUAL

Què s’entén per manca de desig sexual? Què es pot fer quan el desig disminueix considerablement? Quan es considera la manca de desig un problema sexual? La característica essencial de la manca de desig es la falta d’interès per iniciar l’activitat sexual, l'absència de fantasies sexuals i la manca de receptivitat sexual. Es considera un problema quan la manca de desig està acompanyada de sofriment. Aquesta inhibició és una de les demandes més freqüents en teràpia sexual. És més freqüent en dones que en homes, encara que han augmentat els casos de manca de desig sexual en homes.

El desig sexual ens prepara per poder viure una experiència de plaer. L'impuls de desitjar no només depèn de la voluntat d'una persona. Llavors, hi ha altres factors que influeixen en la estimulació o la inhibició del desig. Alguns d'aquests factors inhibidors poden ser la manca de temps personal, l'estrés, els efectes secundaris de la medicació, símptoma d'alguna alteració física o el cansament físic. Problemes d'autoestima, un sentiment de culpa associat al plaer o una depressió encoberta poden ser altres motius que poden explicar l'aparició d'aquest trastorn sexual. Les emocions també poden tenir un paper important, sobretot, amb la por i la ràbia. Quan hi ha por a fallar, no estar a l'alçada, al rebuig o al ridícul pot afectar negativament amb el desig. També pot passar que, quan hi ha conflictes no resolts o una ràbia no expressada per part d'un dels membres de la parella, el desig sexual provoqui un distanciament sexual en la parella. Per aquest motiu, hi ha parelles que consulten a un professional davant d'una manca de desig sexual perquè no estem parlant únicament d'un problema individual, sinó d'un problema que afecta a la relació de parella.

El desig és un aspecte vulnerable ja que, quan les persones pateixen problemes emocionals, la seva sexualitat tendeix a alterar-se d’una manera o altra... perquè és un mitjà de relació amb l’altre i amb un/a mateix/a, està sempre carregada d’emocions profundes i de significats que transcendeixen a la mecànica sexual. De totes maneres, es pot recuperar el desig sexual per poder gaudir d'una vida sexual plena i satisfactòria buscant ajuda. Algunes de les estratègies per resoldre la manca de desig sexual són tenir un adequat coneixement personal, tenir una actitud positiva i sana davant la sexualitat, entrenament en fantasies sexuals, tenir desig per viure i cuidar la pròpia salut. Per poder detectar les causes de la manca de desig sexual i resoldre-ho, es recomana sol·licitar ajuda psicològica a un terapeuta sexual.

Si t'has quedat amb ganes de saber més sobre la manca de desig sexual, escolta aquest dissabte 15 de novembre el programa "Freqüència Single" a Onda Cero Catalunya a partir de la 1h de la matinada. Escolta-ho a través del 93.5 FM Barcelona - 90.4 FM Girona - 94.1 FM Lleida - 95.3 FM Tarragona - 96.3 FM Vilanova.

ESPAI d PSICOTERÀPIA DBG

ESPAI d BARCELONA
C/ Aribau, 152, 2n 2a

ESPAI d VILAFRANCA
C/ Vilobí, 5, 1r 3a

Contacte: 679.72.39.39