22 d’abril del 2009

EL DESIG

T'has parat a pensar que, si estàs en aquest món, és per què en algun moment passat una persona, com a mínim, volia que tu hi fossis? Imagina't la importància que té el desig en les nostres vides. Què entenem per desig sexual? En què es diferencia d'altres desitjos? Per què desitgem les persones? El desig es diu de l'anhel de satisfer un gust, la sensació agradable que commou els nostres sentits, sigui per canalització o motivat per vivències passades o per un reflex corporal que pot venir per objectes materials, per saber, per persones o per afectes. A cada desig li precedeix un sentiment d'atracció. No obstant això, el desig i la seva satisfacció formen part de la naturalesa humana. La capacitat de desitjar és necessària, encara que el que desitgem no sempre ho sigui.

Segons l'Anàlisi Transaccional, el desig pertany a l'Estat del Jo NEN que és la part infantil de cadascú de nosaltres, més enllà de l'edat. És l'únic estat del jo que es té al néixer i s'acaba de formar al voltant dels 8 anys. Es regeix pel plaer i la seva funció és sentir les emocions autèntiques. Les funcions del Nen són: obtenir plaer, sentir les emocions, divertir-se, mantenir relacions sexuals, etc. Quan vam parlar de sexualitat, ens estem referint a l'Estat del jo Nen Natural: instints, emocions, emocions sense control, innocència, sexualitat, creativitat, etc. Si una persona està connectada amb els seus desitjos personals, és probable que sigui capaç de gaudir també del seu plaer sexual.

El desig sexual és un mecanisme biològic primari que impulsa a les persones a tenir relacions sexuals. Malgrat no ser indispensable per la supervivència d'un individu, ho és per a la societat perquè permet establir vincles afectius i comunicació entre les persones, així com canalitzar necessitats emocionals, creatives, físiques i mentals dels individus. El desig sexual és la porta d'entrada a la sexualitat, doncs permet experimentar les següents fases de la resposta sexual humana: excitació, altiplà, orgasme i resolució. És tan complex que, encara que es busqui, no es pot sentir. L'impuls de desitjar no només depèn de la voluntat d'una persona.

Val la pena fer algunes consideracions sobre el desig sexual per entendre el seu significat com, per exemple, la diferència del desig entre homes i dones. En primer lloc, en què es diferencia un desig de l'amor? Algunes vegades és difícil diferenciar entre el desig sexual i l'amor ja que ambdós poden ser apassionats, consumeixen a un o una i canvien en la seva intensitat. El que determina la diferència és el sentiment que mobilitza l'experiència. El desig sexual s'enfoca ràpidament i s'allibera d'igual forma mentre que l'amor és una emoció complexa i constant que inclou el desig d'unió sexual. En segon lloc, el desig és el mateix que l'excitació? L'excitació és una resposta fisiològica que implica manifestacions físiques com l'erecció o la lubricació; en canvi, el desig és l'impuls que duu a una persona a buscar plaer. Malgrat que el desig i l'excitació actuen d'una manera conjunta, són dues fases diferents de la resposta sexual humana que va ser estudiada pel famós ginecòleg William Màsters i la treballadora social Virginia Johnson (coneguts popularment pels seus dos cognoms junts: Màsters i Johnson). En tercer lloc, com és el desig sexual femení? En què es diferencia del masculí? En termes generals, l'home necessita el sexe per a arribar a l'amor i la dona necessita l'amor per a arribar el sexe. El plaer arriba a través de la vista en el cas dels homes; en canvi, el tacte i l'oïda són els canals que per a connectar amb el plaer femení. L'home satisfà la seva necessitat de forma momentània; en canvi, el sexe de la dona és més estable i està vinculat amb la satisfacció de les seves necessitats emocionals en la parella com, per exemple, sentir-se estimada, admirada, valorada, etc. Les dones desitgen més el joc, la complicitat, les mirades d'afecte, les carícies i la estimulació del clítoris; en canvi, els homes prefereixen la passió física, els moviments espàsmics, les carícies en els genitals, el sexe oral i practicar la penetració. És important conèixer aquestes diferències perquè afavoreixen la comprensió entre homes i dones. Desconèixer aquestes diferències pot ser l'origen d'una bona part dels conflictes de parella.

Malauradament, la societat encara se sorprèn de les dones que s'atreveixen a manifestar de forma oberta el seu desig sexual o, fins i tot, diuen que practiquen la masturbació. Encara segueix vigent la doble moral en la sexualitat femenina. No obstant això, el fet que les dones no expressin obertament el seu desig no vol dir que no ho tinguin en la mateixa mesura ni amb la mateixa intensitat que els homes. Per tant, una de les conclusions que podem arribar és que el desig sexual s'aprèn, s'entrena, s'educa i, per aquest motiu, existeixen diferències aparents entre el desig sexual masculí i femení. De totes maneres, homes i dones senten el mateix desig sexual, doncs la principal diferència es troba en l'expressió d'aquest desig. El desig és el motor de la vida. No te'n oblidis!

ESPAI d PSICOTERÀPIA DBG

ESPAI d BARCELONA
C/ Aribau, 152, 2n 2a

ESPAI d VILAFRANCA
C/ Vilobí, 5, 1r 3a

Contacte: 679.72.39.39