22 d’octubre de 2009

RADIOGRAFIA DE LA SALUT MENTAL

El Periódico de Catalunya ha publicat aquest dimarts una notícia sobre l'estat actual de la salut mental a Espanya titulada La depressió i l'ansietat acaparen les consultes psiquiàtriques. Et deixo els aspectes més interessants de l'article per poder-hi reflexionar:

Durant els últims anys s'està produint un augment a Espanya dels trastorns mentals considerats comuns --com ara ansietat, estrès i depressió--, que està perjudicant l'atenció a altres patologies mentals més greus que comencen a quedar desateses, segons han destacat diversos experts en el marc del XIII Congrés Nacional de Psiquiatria que se celebra aquesta setmana a Madrid.

Segons va explicar el president de la Societat Espanyola de Psiquiatria Biològica, el professor Julio Bobes, "molts malalts mentals greus --que tenen esquizofrènia, trastorn bipolar o de personalitat-- no poden ser atesos pels serveis actuals, que estan envaïts per altres problemes mentals més comuns". De fet, més de la meitat de les consultes que atenen aquests experts estan relacionades amb casos de depressió, ansietat i problemes psicosociològics.

El president de la Societat Espanyola de Psiquiatria (SEP), Jerónimo Sanz, també va alertar d'aquesta "saturació del Sistema Nacional de Salut" davant l'augment de consultes en Psiquiatria per "qüestions que abans no eren problemes", motivades per conflictes laborals, familiars o de parella, i davant la percepció que "es pot rebre ajuda quan un està malament".

Entre aquestes patologies més comunes també hi ha els trastorns alimentaris, que s'estima que poden afectar gairebé una de cada tres dones en l'adolescència, segons les dades d'un estudi presentat en aquest congrés, mentre que el professor Sanz va advertir d'un augment de casos de bulímia entre les noies joves.

De fet, critiquen Sanitat per haver-se compromès el 2005 amb la resta de països de la Unió Europea a destinar a la salut mental el 10% del seu pressupost per al 2010 quan, segons el professor Bobes, "potser s'inverteix més d'un 5% o un 6%, però no hem arrencat". Entre els aspectes que s'han de millorar hi ha reduir les desigualtats en l'atenció de cada comunitat, la psiquiatria infantil i juvenil, la discapacitat que aquests trastorns provoquen i la dotació de més professionals, no solament psiquiatres sinó infermers i també psicòlegs.

És paradòjic que, si augmenten el nombre de consultes de salut mental, no es destinin més recursos humans per cobrir les demandes de la nostra societat actual. Totes aquestes dates confirmen la visió d'una amiga meva doctora que treballa en atenció primària. Afirma clarament que bona part de les consultes d'atenció primària que fa cada tarda en el CAP on treballa són de salut mental. De totes maners, el perill de l'atenció psiquiàtrica és que no s'arribi al motiu latent d'aquests problemes mentals i s'abordi només des de la farmacologia. Crec que els psicofàrmacs són necessaris, però no són suficients. Per tant, una perspectiva multidisciplinar pot permetre entendre i resoldre d'una manera més eficaç la simptomatologia depressiva i ansiosa. Si vols llegir la notícia completa, et deixo amb l'enllaç de El Periódico de Catalunya.

5 comentaris:

Núria ha dit...

Totalment d'acord. La medicalització de la vida ha triomfat. Probablement mai no havíem tingut tanta salut ni tants recursos per garantir-la i probablement tampoc mai no ens havíem sentit tan malalts ni havíem fet tant consum de serveis i productes mèdics. Tant de bo s'imposés una mica més el sentit comú. Per tot això crec que l'ajuda i l'orientació personal a través de la psicoteràpia és una eina molt important.

Daniel Borrell Giró ha dit...

Gràcies per la teva aportació, Núria!
Crec que, en el fons de la problemàtica, la solució no passa per millorar l'assistència, sinó invertir més recursos en prevenció i promoció de la salut comunitària. De totes maneres, ja se sap que el sentit comú és el sentit menys comú de tots.

仔仔Kevin ha dit...

That's actually really cool!!AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色

文章 ha dit...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色

盧廣仲Alex ha dit...

cool!very creative!AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,成人圖片區,性愛自拍,美女寫真,自拍