25 d’agost del 2008

COM ES POT POTENCIAR LA SENSUALITAT?


Els nostres cinc sentits poden contribuir a desenvolupar al magnetisme personal i a comunicar els estímuls sexuals. I... per què serveixen? La seva principal funció és permetre que les persones es relacionin amb el món que els envolta.

TACTE: és el sentit més extens i predominant d’evocar sensacions eròtiques. El contacte físic estimula els receptors del tacte que es distribueixen de forma heterogènia pel cos: la punta de la llengua i dels dits, orelles, mugrons, pits, genitals, anus, interior cames i les zones amb pèl tenen més receptors tàctils. Això et permet explorar el cos buscant aquestes parts del cos anomenades zones erògenes i provocar una excel•lent resposta plaent.

La nostra societat limita el contacte físic reduint-lo a l’àmbit sexual o agressiu; malgrat això, s’obtenen sensacions molt plaents d’afecte, confort, suport y descàrrega que són molt importants pel benestar afectiu. Tocar una persona estimada ens permet sentir-nos bé, és una manera d’expressar els nostres sentiments, reafirmar el que sentim i afavoreix la producció d’endorfines que ens relaxen i tranquil•litzen. Per això, es considera el sentit per excel•lència (quelcom ens ha tocat quan ens ha afecta molt i quelcom és intocable quan no es pot tractar).

Segons James, “tota persona necessita ser tocada i acariciada pels demés”. Una carícia és qualsevol estímul social dirigit d’un ésser viu a un altre i que reconeix la existència d’aquest. Segons l’Anàlisi Transaccional, a mesura que el nen creix, la fam primària de contacte físic real es modifica i es converteix en fam de reconeixement. Un gest, una carícia, un somriure,... substitueixen les carícies físiques i serveixen perquè la persona se senti alimentada. D’aquesta manera, la original necessitat d’estímuls es transforma en necessitat de reconeixement.
Una carícia a la mà o un frec a la cara pot ser molt estimulant. Has provat mai de tocar a qui desitges amb els ulls tancats? La pèrdua de visió incrementa el sentit del tacte. Has disfrutat del moment de la dutxa a través del tacte?

Una tècnica en teràpia sexual anomenada focalització sensorial consisteix en explorar àmpliament la experiència tàctil rebent plaer a través del tacte sense tocar a l’altre sense exigències. Un membre de la parella es col•loca de forma passiva mentre l’altre membre l’acaricia. Consisteix en disfrutar de l’acte de ser tocat i gaudir de l’acte de tocar a la persona estimada. Les carícies són suaus, tendres i afectuoses ja que no és necessari acabar en un orgasme. Les carícies s’efectuaran amb les mans, llavis o el propi cos. Es tracta que el subjecte que rep les carícies vagi orientant a l’altra persona què i com li agrada redescobrint focus sensorials. Aquesta tècnica és útil quan la relació sexual ha quedat contaminada de malentesos, frustracions i ansietats.

VISTA: el plaer de la vista és secundari per la importància eròtica, encara que ens dóna la primera valoració de l’altra. És un sentit molt potent perquè pots expressar les teves emocions i produir-les en els demés. Alguna vegada t’has sentit irradiat per la llum que desprèn una persona? La contemplació estètica ens pot arribar a commoure a nivell físic ja que imatges belles tarden en desaparèixer de la nostra ment. Per exemple, veure disfrutar a la persona desitjada i observar el seu cos pot augmentar considerablement el teu desig sexual. Has observat a la teva parella dutxant-se i observant com s’ensabona i es renta el cabell? Recordes la vegada que vas estar mirant el seu rostre mentre dormia?

La vista també es pot utilitzar en una relació sexual observant a la parella mentre es masturba. Com et sentiries? T’imagines la teva parella amb una vena als ulls i gaudint de l’espectacle? Aquesta pot ser una bona alternativa quan les necessitats dels dos membres de la parella són diferents.

I... què ens atreu de l’altre? L’atractiu físic té la seva base en les diferències entre les característiques sexuals de l’altra persona atribuint major atractiu a major diferència. L’atractiu físic i la bellesa del cos està vinculada a l’acceptació de les formes i proporcions corporals. Si sentim que el nostre cos com el millor dels atributs eròtics, ho serà també pels demés.

- Manera de mirar: la teva mirada parla de com et sents, és a dir, mostra el teu estat d’ànim: trist, alegre, curiós, enfadat, etc. Aquesta idea queda reflexada en la dita popular “El rostre és el mirall de l’ànima”. Recordes la última vegada que et van mirar d’una manera sensual? Què vas sentir?

- Manera de vestir: és una tarja de presentació davant dels ulls dels demés. Recorda que la imatge exterior és el primer que la gent veu i ens agrada veure a les persones ben arreglades i amb un aspecte agradable. És important tenir un estil propi sense esforçar-te en agradar als altres ja que pots aconseguir estar incòmoda i que els altres ho notin. És important utilitzar colors vius perquè són reforçants. No hi ha res menys eròtic que sentir-se gris.
Homes i dones poden enviar senyals sexuals a través de la roba que marqui contorns i posi de relleu la figura.

- Manera de caminar: la manera de moure’t parla del teu magnetisme personal. Alguna vegada has sentit atracció per alguna persona només per la seva manera de caminar? Això significa que el moviment diu molt de nosaltres mateixos. És un reflex de la nostra personalitat: seguretat, autoestima, confiança, respecte, por, timidesa, etc. Si els teus gestos són secs i bruscs, segurament inspiraràs més apatia que amor. Si una persona camina com un pobre infeliç, segurament inspirarà llàstima o pensa. Simplement, es tracta de moure’s amb lleugeresa i naturalitat i despertaràs els sentits dels altres.

* Homes i dones – els homes han preferit els estímuls visuals i les dones li dones molta importància al tacte, carícies, massatges, mimos i petons. De totes maneres, aquestes preferències sensorials estan en procés de canvi perquè hi ha dones que disfruten de la bellesa del cos masculí i homes que gaudeixen dels massatges eròtics.

OLFACTE: en cada cavitat nasal, hi ha uns tres milions de receptors olfactius dividits en dues parts tan grans com segells de correus. Aquests receptors són els únics nervis del cos directament exposats a l’aire. L’olfacte és el sentit més ràpid dels cinc, només tardem mig segon per identificar quin dels 10.000 olors registrats en el cervell flota per sota del nas. De totes maneres, continua sent un misteri per la medicina.

És uns sentit que moltes persones només copsen quan estat en estat de defensa, és a dir, les males olors. Hem d’obrir de bat a bat per començar a olorar les fragàncies. L’olor natural pot desencadenar autèntic desig, a més que defineix la essència d’una persona.

Està més associada a la memòria que altres sentits. En la novel•la de Marcel Proust –En la recerca del temps perdut, apareix un petit i aparentment insignificant incident: el narrador mulla una magdalena en una tassa de té. Els delicats aromes que percep el submergeixen en una espiral de records. Tots hem experimentat sensacions similars.

Evolutivament, l’olfacte va ser el primer dels sentits i la seva importància era major fent-ne millor ús que en l’actualitat. Era essencial en les espècies més primàries per buscar menjar, descobrir semblants o escapar de situacions perilloses. Quan l’home es va convertir va alçar-se, la vista li va treure el seu protagonisme. Actualment, l’olfacte també ens ajuda a reconèixer el perill (menjar en mal estat o objecte en combustió).

La pèrdua completa d’olfacte s’anomena anosmia (no es percep el sabor del menjar, etc.) i suposa una pèrdua de plaer i a un 25% de persones que ho pateixen els hi desapareix el desig sexual.

També apareix l’olor personal on les feromones – secrecions genitals - tenen un paper protagonista. Aquestes hormones disparen l’ovulació i les conductes de seducció. Són fonamentals per establir jerarquies de domini entre animals. Els humans utilitzen els perfums, desodorants i cremes per afaitar per despertar els sentits en els altres. De totes maneres, oblidem i emmascarem les nostres olors naturals. Recordes la sensació obtinguda de la última vegada que vas olorar una peça de roba de la teva parella? Què has sentit?

L’ambient on es produeix la ingesta de menjar juga un paper molt important (veles aromàtiques, essències, llum, etc) perquè suggereix els altres sentits augmentant la sensualitat.

GUST: fer un petó és un plaer immens per si sol ja que és determinant per posar en alerta a la resta dels sentits. És tan intens que es fa amb els ulls tancats per captar totes les sensacions experimentades. El petó a la boca és reminiscència del primitiu hàbit de l’alimentació que implica introduir en un mateix qualsevol cosa que resulti alimentaria i desitjable. Les parelles actuals senten la necessitat de menjar-se mútuament mitjançant petons, succions o, fins i tot, mossegades. Encara que sembli obvi, és important no oblidar-se de l’acte de besar en una relació sexual ja que hi ha persones que se’n descuiden davant la urgència de tenir una unió complerta dels genitals. Els petons a la boca es poden expandir per la resta del cos: espatlla, natges o orelles.

El sexe oral és possiblement el contacte més íntim. En aquesta pràctica, intervé el sentit de la vista aportant un sentiment d’admiració cap a l’augment del penis o creixement del clítoris.

Sovint, utilitzem expressions verbals vinculades amb el menjar per fer referència a qualitats eròtiques de persones: aquesta noia és un bombó, alguns estan més bons que el pa, altres estan com un formatge, et menjaria a petons o està per sucar-hi pa. També succeeix amb les pràctiques sexuals en les que s’utilitzen les mateixes expressions que en el menjar: xuclar, menjar, mossegar... Pel que fa al petó, els sentits implicats són els mateixos que en el menjar: gust, olfacte i tacte.
També es parlen dels menjars afrodisíacs – Afrodita, deessa del amor - com a substàncies per augmentar el desig sexual (ostres, xocolata, ginseng o espàrrec) i especialment fruites (plàtan o pera) per la seva forma o color que estan molt associats al plaer i a la sexualitat. La majoria funcionen per impuls de la imaginació reafirmant que la ment és el millor afrodisíac.

OÏDA: quins són aquells sons que tenen un caràcter sensual? El so d’un petó, el frec de dos cossos o un xiuxiueig a la orella poden provocar molt desig amb qui ho desitgis. Comunicar amb la teva parella com et sents quan t’està acariciant pot arribar a ser molt eròtic atorgant un caràcter afectiu i contundència al que es diu i es fa. Compartir les fantasies sexuals amb la parella pot ser un acte vertaderament eròtic realitzant-ho en un ambient de confiança i acceptació amb l’objectiu d’incrementar la intimitat mental i física. Si creus que les fantasies de la teva parella poden ser una amenaça per a tu, no és convenient compartir-les. Es pot iniciar amb la lectura d’una novel•la eròtica.

Com et sents quan escoltes la cançó que forma part de moments tan especials com el primer ball, el primer petó o un viatge romàntic? Escoltar música que evoqui episodis emotius de la història de la parella pot ser estimulant. Disfrutar de la música promou fantasies i evoca records emotius. Uns ritmes musicals estimulen el desig de moure’s, altres promouen la intimitat i estimulen l’erotisme.
Disfrutar del silenci ens permet recollir-nos cap endins. Si una persona té una bona capacitat per silenciar-se, podrà escoltar-se a si mateixa i connectarà amb el seu propi cos.

- Manera de parlar: és molt rellevant la coherència entre la comunicació verbal i no verbal. Segons diversos estudis, el 80% de la comunicació és no verbal (gestos, mirades, expressió, to de veu, etc.) Això vol dir que les persones amb qui parles obtenen més informació de com parles que no pas sobre el que dius.
Si parles a poc a poc i vocalitzes, pots atreure més l’atenció que parlant ràpid. Si parles massa ràpid, aconsegueixes transmetre tensió en la persona que t’està escoltant. A través de les teves paraules i to de veu, estàs informant sobre el teu estat d’ànim, emocions emergents, etc.
Recordes el pessigolleig que vas sentir quan et xiuxiuejar a la orella en una situació d’intimitat?

ASPECTES INTERNS

- Manera de pensar: el pensament positiu o optimisme és una disposició consistent en una propensió a veure i jutjar les coses sota l’aspecte més favorable. També és una actitud vital i alegre cap al món amb una posició existencial de jo + / tu +.

Aquest tipus de pensament té molta força i dóna llum cap als demés ja que, de la mateixa manera que et permet somriure, aconsegueixes arrancar un somriure en el rostre de l’altra persona. Només cal pensar en situacions quotidianes on li donem un somriure a un veí o companya de feina i, en la majoria de vegades, en el tornen. Recordes què vas sentir quan veus una persona amb un pensament negatiu i una tendència a la queixa. Aconsegueix despertar el teu interès? Segurament, no sents desig ni atracció sexual.

- Expressió emocional: la persona sensual actuarà sobre les seves emocions de les persones que es trobarà en el seu camí. Llavors, serà capaç de provocar en les persones emocions i sentiments. Si es desperten les emocions, es despertaran les emocions dels altres.

Reflexió final
Has vist la infinitat de possibilitats que t’ofereixen els teus sentits per disfrutar de la teva sexualitat? Aquests només són alguns exemples. No podem desaprofitar la oportunitat que ens ha regalat la vida de disfrutar dels nostres sentits ja que ens permet donar-li vida a la pròpia vida i vitalitzar la nostra existència humana. No hem d’oblidar que tot el nostre cos és un gran òrgan sensorial.

Aquest article està extret d'una conferència titulada EROTISME, SENSUALITAT I COMUNICACIÓ realitzada al Fòrum Fnac Illa Diagonal de Barcelona el 19 de febrer del 2007 dins el cicle sobre sexualitat i parella "La sexualitat, tu i jo".