25 d’agost de 2008

EL PODER DE LA SENSUALITAT

La sexualitat no és només un cos a cos. En la recerca del plaer, intervenen de manera efectiva els cinc sentits, des del precís moment en que els mecanismes de la resposta sexual comencen a funcionar fins que es culmina. Estem en una societat capficada en fer, a arribar a la nit i dir: “vaig a mirar l’agenda a veure quantes coses he fet”. Poques persones es plantegen: “quantes coses he sentit avui?”. Aquesta pregunta ens connectaria amb la nostra possibilitat d’existir i sentir. Recuperar el contacte amb el que és sensorial és la primera condició per aconseguir una vida sexual plena. Desconeixem el que som com a cos, tenim poca comprensió del que som com a òrgan sensorial. La limitació en la expressió emocional i l’oblit de les sensacions plaents més primàries condueixen a una forma d’intimitat mecànica i estereotipada. Ens estem perdent la oportunitat de conèixer les immenses possibilitats sensuals que tenim per viure i disfrutar de la nostra sexualitat.

- Què és la sensualitat?
La sensualitat és qualitat de sensual. Sensual és la qualitat pertanyent als gustos i plaers dels sentits, especialment els sexuals. És la expressió o resposta a qualsevol estímul que es pugui captar o percebre, sigui sexual o no sexual. És la capacitat que una persona té de despertar el desig sexual en altres persones i per provocar atracció gràcies als cinc sentits.
La sensualitat obre un ventall de possibilitats que, juntament amb la imaginació, aconsegueix efectes innovadors en els que saben com utilitzar-la. Qualsevol estímul que pugui produir-nos plaer o exaltació, vingui d’una persona o d’un objecte, despertarà el nostre desig de retenir i repetir la experiència. Una mirada suggestiva, un tipus de perfum, una carícia en un lloc adequat, un sabor que ens agradi o una persona que desitgem mirar, escoltar tocar o olorar poden desencadenar fantasies i, sovint, produeixen l’inici de respostes sexuals. Això vol dir que l’estímul ha donat diana en la nostra sensualitat.

- Qualsevol persona pot ser sensual? Qualsevol persona pot desenvolupar i potenciar la seva sensualitat, si s’ho proposa. Lluny de ser instintiu, es pot aprendre. Aquest aprenentatge dura tota la vida. És una qualitat inherent a l’ésser humà. De totes maneres, aquest aprenentatge va lligat amb uns requisits que parlen de com se sent la persona amb si mateixa.

Algunes persones creuen erròniament que la sensualitat pertany al sexe femení atribuint la sexualitat a l’home. No es pot deslligar la sexualitat de la sensualitat. Homes i dones posseeixen aquesta mateixa capacitat que es pot desenvolupar. De la mateixa manera que no hi ha cap persona sense la capacitat d’obtenir plaer sexual, no hi ha cap home ni dona sense la capacitat per ser sensual. És un binomi inseparable: sensualitat – sexualitat.

- Què és una persona sensual?
Una persona sensual és aquella que provoca atracció o reacció en els sentits d’una altra, sigui desig sexual, atracció, desig de fer l’amor, etc. A més, posseeix una harmonia interior, autoestima alta, bona confiança i sap expressar-se a través dels sentits respectant-se a si mateixa i als demés. Per aconseguir-ho, s’ha de trobar la persona que hi ha dins de cadascú oblidant-se de les aparences i sense l’objectiu d’agradar als demés.

Segons Fritz Perls – metge psiquiatra i creador de la teràpia Gestalt, “la dificultat per optimitzar el nostre potencial està en relació a que la persona no es troba disposada a acceptar-se com és limitant les habilitats necessàries per enfrontar-se a la vida”. Obrir-se al propi plaer es refereix a l’autoestima corporal. Si no acceptem el nostre cos en la seva totalitat, no ens connectarem amb la nostra sensualitat i, amb això, mutilen alguns dels nostres sensors. Això representaria el fons de l’iceberg!

La sensualitat és una posició davant la vida ja que et permet relacionar-te amb els altres en tots els aspectes, no només buscant una trobada sexual. Quan aconsegueixes que els demés estiguin a gust amb tu, quan provoques l’atenció de qui t’envolta o quan et sents desitjat/da, estàs essent sensual com a resultat d’haver despertat els sentits en les altres persones. Una persona sensual posseeix un fort magnetisme personal, un magnetisme seductor.

- Quines són les conseqüències de no potenciar la sensualitat?
Motius per argumentar la necessitat de desenvolupar la sensualitat són els següents.

• En primer lloc, una relació de parella en la que no està desenvolupada la sensualitat aviat podrà arribar a la monotonia i a l’avorriment sexual. Per aquest motiu, s’ha de dedicar especial atenció a la estimulació de la sensualitat per recuperar una sexualitat gratificant.

• En segon lloc, una sexualitat influenciada en el que s’espera de nosaltres ja que no podrem reaccionar de forma honesta utilitzant els nostres sentits i involucrant els nostres sentiments.

• En tercer lloc, existeix el perill de centrar-se en una sexualitat genitalitzada on l’objectiu d’una relació sexual és obtenir un orgasme a través del coit adaptant totes les sensacions a aquest objectiu.

• En quart lloc, patir les mutilacions diàries a les diferents àrees de la vida d’una persona provocant la baixada de la intensitat del plaer de situacions quotidianes.

- Quins són els beneficis i avantatges d’una vida sexual acompanyada de sensualitat?

• La sensualitat tendeix a la innovació, desperta la curiositat i la imaginació.
• Permet disfrutar d’una vida sexual satisfactòria.
• Assegurar-se una comunicació sexual autèntica en la relació de parella. La possibilitat de contacte i comunicació autèntica està donada en la mesura que hi hagi autoacceptació i acceptació de l’altre – “el que és, és”.
• Obrir portes al plaer sexual prenent consciència del nostre cos.
• Obtenir una intimitat genuïna que implica una vinculació afectiva profunda i un mutu coneixement. La intimitat va més enllà de la compenetració física de dos cossos amb els seus genitals.
• Despertar els sentits propis i de l’altra persona.
• Major connexió entre la ment i el cos.
• Gaudir del que és bell. Quan sortim al carrer, ens permet tenir una visió de la bellesa del nostre entorn més enllà del que farem en mitja hora.

En definitiva, una persona capaç de rebre majors dosis de plaer automàticament augmenta el seu grau d’energia vital, estat immunològic, circulació sanguínia i una actitud alegre. És a dir, augmenta la seva qualitat de vida.

Cadascú és lliure d’explorar i descobrir la seva pròpia sensualitat, el que l’erotitza, personalitzar la seva sexualitat, d’aprendre el que vulgui i de convertir les relacions amb les altres persones, de qualsevol sexe, amb el que desitgi.

Aquest article està extret d'una conferència titulada EROTISME, SENSUALITAT I COMUNICACIÓ realitzada al Fòrum Fnac Illa Diagonal de Barcelona el 19 de febrer del 2007 dins el cicle sobre sexualitat i parella "La sexualitat, tu i jo".

2 comentaris:

Ramón ha dit...

Hola Dani,

Antes de todo felicidades por tu SPAI, es muy bonito y el contenido me parece muy bueno. Creo que deberías seguir ampliándolo.

En el artículo de "COM ES POT POTENCIAR LA SENSUALITAT?" quiero añadir una observación:

Pienso que cuando uno tiene una armonía equilibrada interior los sentidos se armonizan automáticamente, como si hubieses practicado lo que dice el artículo. Con esto quiero decir, que miras a los demás de forma diferente; hablas diferente, no solo el tema de conversación sino el cómo se conversa varía; el tono, el timbre cambia sincronizado con tu armonía interior; caminas con gracia, incluso si tropiezas al caminar resultas hasta gracioso, no ridículo; las caricias son más apropiadas; como te sientes así te perfumas más o puedo decir que el olor corporal puede cambiar con el estado de ánimo, etc

Con este estado te conviertes en una persona atractiva sin intención de serlo. Atraes (de manera sexual o no) la atención de los demás.

Una persona positiva es agradable, gusta estar con ella. En cambio si está armonizada generalmente, resulta aun más agradable estar con ella.

En cambio una persona pesimista, es antisensual, antiagradable (puede ser agradable pero no atraerá), antitodo. Los demás no preferirán estar tanto con esta persona.

Por otro lado una persona que ha tenido su armonía interior desequilibrada y que la consigue equilibrar, causa espectación en los demás.

Con todo este rollo quiero decir que con una buena actitud se puede emanar sensualidad inconscientemente. Pero que si teniendo desequilibrios (angustia, ansiedad, en fin, mal estar interior) si se intenta ser sensual se puede conseguir que sea algo corto en el tiempo o peor aun que emanes una "sensualidad falsa" que no llegue a los demás y te cause fustración.

Esto ha sido mi observación.

Saludos.

Dani Borrell Giró ha dit...

Hola Ramon,

gracias por tus palabras de elogio y tu comentario sobre la sensualidad. Eso me da muchos ánimos para seguir creyendo en este proyecto e invertir creativitat en futuras creaciones.

Estoy totalmente de acuerdo con tu observación sobre el artículo. Es cierto que la sensualidad es la expresión de la harmonia interior de una persona, así como el poder de atracción de un optimista y el rechazo que sientes ante una persona pesimista. De todos modos, te planteo el dilema sobre el huevo y la gallina relacionándolo con la sensualidad... Se puede tener más harmonia interior poniendo en práctica estos pequeños ejercicios? O al contrario... se debe tener harmonia para ser más sensual? Una pregunta para reflexionar. Todas las respuestas son válidas!

Espero poder leer tus comentarios en otra de las publicaciones del blog. Tu comentario me ha parecido muy interesante!

Un abrazo, Ramon!