4 d’agost del 2008

EL PLAER DEL PROPI COS

Segons el Gran Diccionari de la Llengua Catalana, la masturbació és l’acció d’estimular els genitals (d'algú) per produir l'orgasme sense coit. Per tant, l’entenem com qualsevol acte, sigui tocar la vulva, el clítoris o el penis, que té com a objectiu d’aconseguir plaer. El seu significat ha anat evolucionant al llarg dels anys, doncs és molt diferent parlar de masturbació en el segle XXI que en una època anterior. Per exemple, a l’Antic Egipte, la masturbació formava part de moltes cerimònies religioses, el faraó es masturbava durant la seva cerimònia de coronació. Les dones recorrien als consoladors. En moltes tombes de les reines egípcies, es van trobar objectes similars als consoladors.

Homes i dones es masturben. Segons alguns estudis, els nois s’inicien abans que les noies. Als 16 anys, el 40% de les noies afirmen haver practicat la masturbació en alguna ocasió enfront del 80% dels nois. Hi ha diferents motius que ho poden explicar. Un d’ells és que les noies tenen els genitals menys accessibles cosa que freqüentment pot produir un desconeixement total o parcial dels seus genitals i, en algunes ocasions, descobreixen aquesta pràctica per accident: quan es graten la vulva, quan s’aguanten l’orina o quan s’ajunten les cames amb força. En canvi, els nois tenen els seus genitals accessibles el que facilita la seva manipulació i visualització, inclòs a l’hora d’orinar. Un altre motiu per entendre aquesta dada és que la sexualitat femenina ha estat força oblidada per la nostra societat. Això ha dificultat que les dones tinguessin una concepció més activa de la sexualitat. En els últims anys això està canviant ja que homes i dones saben que tenen els mateixos drets i la sexualitat no n’és una excepció. Cada vegada més dones perden la timidesa i en parlen obertament en el seu grup d’amigues.

Malgrat que alguns mites sobre la masturbació han anat desapareixent (deformació dels òrgans sexuals, acné, ceguesa, esterilitat, caiguda del cabell, disfunció erèctil, etc.), existeixen altres creences errònies que perjudiquen notablement en l’aprenentatge i/o la pràctica de la masturbació. Una d’elles és la creença que masturbar-se resta desig sexual envers la parella. No només és fals que la masturbació resta desig, sinó que augmenta la líbido alhora de mantenir relacions sexuals. Una altra creença que apareix a consulta és la següent: si tinc parella, no em puc masturbar ja que això indica que la meva vida sexual en parella és insatisfactòria. Masturbar-se no és una traïció a la parella, però algunes persones manifesten aquesta incompatibilitat. Inconscientment, no masturbar-se és una manera de demostrar a la parella ja que en tenen prou amb les relacions sexuals: “Mira que bé m’ho passo amb tu que no necessito ni masturbar-me”. Masturbar-se i tenir una vida sexual satisfactòria en parella és compatible i, fins i tot, desitjable.

La masturbació té avantatges. Quins són?
· És una pràctica útil per aprendre a conèixer les característiques i necessitats del propi cos.
· Es pot practicar al llarg de tota la vida - durant la infància, els fregaments amb els genitals es consideren un acte de masturbació, encara que no s’aconsegueixi un orgasme.
· Practicar la masturbació afavoreix una actitud sana envers la sexualitat.
· Proporciona major seguretat en les relacions sexuals amb la parella.
· Un bon recurs quan els interessos sexuals de la parella són diferents: què passa quan un membre de la parella desitja tenir una relació sexual i l’altra no? I si això passa sovint? Aquesta diferència de ritmes es converteix en un problema que pot crear tensió en la parella. La masturbació pot contribuir a que això no sigui un conflicte en la parella i, fins i tot, es pot reconvertir en una experiència compartida on la persona que acostuma a tenir un major desig sexual gaudeixi de la masturbació en presència de la seva parella sense que això suposi mantenir una relació sexual activa per ambdues parts.
· Es pot fer en qualsevol moment, és a dir, no requereix estar acompanyat ni és necessària cap preparació prèvia.
· Serveix per alleugerir les menstruacions doloroses.
· És una bona ajuda en les nits que sigui dificultós adormir-se o simplement per aconseguir alliberar la tensió sexual.
· És una bona pràctica de sexe segur.
· Una bona forma de fer-se un regal a un mateix.
· Convida a no renunciar a la sexualitat individual i, per altra banda, treu responsabilitat a la vida sexual en parella.
Moltes vegades, es tendeix a relacionar la sexualitat exclusivament a la sexualitat en parella, tan sigui esporàdica com estable. Aquests i altres motius conviden a deixar de llegir aquest article i passar a la pràctica.

Malgrat els seus avantatges, la masturbació és una pràctica de la que no se n’ha d’abusar. Què vol dir això? Si una persona recorre sistemàtica o impulsivament a la masturbació amb la finalitat d’alleugerir sentiments de soledat o d’altres, l’objectiu no és aconseguir plaer sinó evadir-se dels problemes i, com a conseqüència, s’anirà aïllant socialment. És important dedicar-li un espai i un temps prolongat. Hi ha persones amb problemes d’ejaculació precoç que expliquen que dedicaven poc temps a masturbar-se per por a que fossin descoberts per algun familiar o perquè no podien dormir sols a la seva habitació. Aquest aprenentatge es trasllada posteriorment a les relacions sexuals en parella. Si apareguessin algunes d’aquestes problemàtiques, seria recomanable l’ajuda d’un psicòleg/a especialitzat en teràpia sexual per tal de buscar solucions perquè tothom té dret a gaudir de la sexualitat d’una forma saludable sense malestar emocional.

Hom troba referències a la masturbació en cançons i pel·lícules actuals i no tan recents. Hi ha cançons que parlen de la masturbació tals com, per exemple, la cantant Bebe amb la seva cançó Con mis manos (2004) tracta el tema de la masturbació de la següent manera: “en el sillón de mi cuarto, pienso en ti con mis manos, una y otra vez” i el grup català Pastora - pots veure el seu videoclip al finalitzar aquest article - amb el seu single Mirona (2003) en parla així: “pero, se queda dormida sola y se hace cosquillas con el edredón”. Qui no recorda la escena inicial de la pel·lícula Tapas (2005) de José Corbacho i Juan Cruz on el personatge de Raquel apareix masturbant-se davant d’un xat d’Internet o el personatge d’Irene de la pel·lícula En la ciudad (2003) de Cesc Gay on aquesta apareix masturbant-se al sofà quan no pot permetre’s alliberar els seus desitjos vertaders. Recordem una frase cèlebre del cineasta Woody Allen que apareix en la pel·lícula Annie Hall (1977) on diu el següent: “No et posis amb la masturbació, és fer l’amor amb algú a qui jo estimo”.

La masturbació és una alternativa d’expressió sexual, mai s’ha d’entendre com una obligació. Per això, és important respectar la decisió de no fer-ho. Disfrutar de la pròpia sexualitat és un dret fonamental com a persona i no és un deure deixar-ne la pràctica si es té parella. Simplement, perquè et ve de gust!






Aquest article ha estat publicat a la revista de Salut i Benestar VIDA + SANA de Manresa durant el febrer del 2006.