19 d’agost del 2008

QUÈ ÉS L'ARTERÀPIA?

Noves disciplines terapèutiques basades en els llenguatges artístics (art, dansa, música i teatre) es van integrant en el món de la psicoteràpia. La història de l'Arteràpia parteix de finals del s. XIX quan Sigmund Freud – pare del psicoanàlisis – utilitzava el dibuix i la pintura per la resistència del pacient. Durant la Segona Guerra Mundial, els soldats s’expressaven emocionalment a través del dibuix ja que les paraules es quedaven curtes per relatar el seu dolor. Posteriorment, els malalts psiquiàtrics utilitzaven l’art per expressar emocions en els hospitals. Actualment, l’Arteràpia s’utilitza com a mètode terapèutic individual i/o grupal, així com creixement personal.

Què és l'Arteràpia? És molt més que la fusió de l'art i la teràpia. Utilitza l’art com a teràpia, no com un mitjà d’expressió emocional. La fi no és l’art ni el producte ni els resultats artístics, sinó el procés d’autodescobriment. El valor del acte creatiu no està en el resultat, sinó en el poder transformador que resideix en el propi acte de crear. S'entén l'Arteràpia com a redescobriment d’un mateix.

No és necessari posseir habilitats ni coneixements artístics per poder participar en un taller d’expressió arterapèutica. Es parteix dels recursos i capacitats de que disposa cada persona.

Quins són els objectius de l’Arteràpia?

- Obrir el coneixement de nosaltres mateixos/es prenent consciència del que no coneixem. Utilitzar l’art com un mètode de redescobriment personal a través del que es poden descobrir parts de la teva persona totalment desconegudes, malgrat estar presents. Quan la paraula no és suficient, l’art entra en joc.

- Despertar e incorporar la creativitat que hi ha a cadascú com a eina vital (acceptació riscos, major flexibilitat mental, bona autoestima, més recursos alhora de resoldre conflictes, més facilitats alhora de relacionar-se amb els demés i, en definitiva, gaudir d’una millor salut física, psíquica i emocional).

- Expressar-te lliurement sense esperar uns resultats ni una nota. És un espai que et permet ser tu mateix on la valoració és únicament interna independentment dels resultats artístics. És un espai on la persona és acceptada sense judicis, deixant fora las autoexigències i perfeccionismes. Tot allò que es crea està ben fet perquè partim de l’autoacceptació personal.

Si no has tingut oportunitat de participar en un taller d'Arteràpia i descobrir vivencialment què és aquest mètode terapèutic, t'animo a participar-hi en el taller que es realitzarà a partir del dissabte 11 d'octubre del 2008 durant cinc sessions en horari de 10.30 a 13.30h al Centre Cívic de la Dreta de l'Eixample Casa Elizalde de Barcelona.

També tens la oportunitat de participar en un monogràfic d'Arteràpia d'un sol dia el proper dissabte 22 de novembre del 2008 al Centre Cívic Cotxeres Borrell de Barcelona.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Aprovecho para expresarte mi opinión del taller de Arterapia, ahora que he tenido tiempo para identificar lo que me ha aportado, ha sido un gran y sólido peldaño más, en la escalera, personalmente me sirvió para desprenderme de rigidez, gustarme más (me gustó la persona que pude ser en el taller, yo misma), sentir mis 'talentos', en fin muchas cosas positivas, en ocasiones me vienen pensamientos a modo 'flash' del taller y siempre son como una sensación de liberación, me visualizo como ligera, fresca, en definitiva sentimiento de libertad, por lo que quería darte las gracias por tu aportación y fue todo un placer formar parte del grupo.

Daniel Borrell Giró ha dit...

Hola Mònica,

gràcies per participar en el bloc!
Crec que, amb les teves paraules, ofereixes una molt bona definició d'Arteràpia ja que expliques que t'ha permès redescobrir-te com a persona. Aquest és un dels principals objectius d'aquest mètode terapèutic.

Recorda que la persona que vas ser en el taller ets tu! No te'n oblidis. Segueix així de lleugera i lliure, Mònica!