6 de desembre del 2008

QUÈ ÉS L'ANÀLISI TRANSACCIONAL?

En aquest article, vull exposar el paradigma teòric humanista que utilitzo en la meva consulta. L'Anàlisi Transaccional (AT) estudia les transaccions entre dues persones observant la seva manera de pensar, sentir i actuar, és a dir, posa èmfasi en la comunicació entre persones. El diàleg intern també proporciona un coneixement dels conflictes individuals. Proporciona eines útils, pràctiques i valuoses per a aprendre a sentir-se bé.

La imatge pertany a Eric Berne, creador de l'AT, metge i psiquiatra canadenc. A partir de la seva experiència clínica, va elaborar una teoria en la qual s'afirma que, dins de cada persona, existeix una part Adult i altra part Nen. Per tant, va observar que tots els éssers humans no sempre tenim el mateix comportament, manera de pensar i sentir. De vegades, ens comportem com nens o nenes, unes altres actuem com persones adultes i, en ocasions, ens comportem tal i com ho feien els nostres pares i les nostres mares. Aquesta observació és independentment de l'edat de cada persona, doncs cap estat és millor que un altre i tots, sense excepció, els tenim encara que en diferent grau de desenvolupament. Aquesta classificació es denomina Estats del Jo, que s'ha desenvolupat en un altre article en el bloc.

És un eficaç model que oferix un enfocament centrat en l'aprenentatge i el creixement personal i que parteix d'una posició existencial realista. Una de les seves principals qualitats és apropar els coneixements psicològics a l'abast de totes les persones, insistint en utilitzar termes fàcilment entendibles encara que una persona no pertanyi al món de la psicologia. Altres eines de treball rellevants de l'AT que s'utilitzen a la consulta són els jocs psicològics, el triangle dramàtic, la posició existencial, les carícies, la gestió de les emocions, l'estructuració del temps i el guió de vida, entre d'altres.

Tots naixem prínceps i princeses, ja que tots posseïm el potencial per a ser feliços, afirmava Berne.

ESPAI d PSICOTERÀPIA DBG

ESPAI d BARCELONA
C/ Aribau, 152, 2n 2a

ESPAI d VILAFRANCA
C/ Vilobí, 5, 1r 3a

Contacte: 679.72.39.39