18 de maig del 2009

LA GESTIÓ DEL TEMPS

Un viatge d'anada passa més lent que un viatge de tornada. Quan una persona es diverteix, el temps passa volant. El temps es fa etern quan una situació produeix ansietat. Dues persones fa temps que no es veuen, es retroben i senten que no ha passat el temps. Existeix la creença popular que el pas del temps cura les ferides del passat. La previsió del temps del proper cap de setmana indica que farà bon temps a la província de Lleida. En la festa d'aniversari d'una persona que compleix 89 anys, està convençuda que té 82 anys: el temps s'ha aturat. Passat, present i futur formen part de la línia del temps. Però, què és exactament el temps? Existeix el temps? La paraula temps prové del llatí tempus i, segons el diccionari, el temps significa la magnitud física que medeix la duració o separació d'esdeveniments subjectes a canvi, dels sistemes subjectes a observació.

L'estrés és un gran problema de salut per la nostra societat actual. L'estrés i la depressió afecten a un 54% de la població espanyola i les baixes laborals per aquests dos motius van provocar una gran pèrdua de diners durant el 2008. "No tinc temps" és una expressió massa utilitzada. La dificultat en organitzar-se el temps, assumir més responsabilitats de les possiblitats que té una persona, no dedicar-se un espai necessari al descans personal o no posar un límit entre l'espai personal del professional genera molt estrès. El temps és imprescindible, inexorable, inelàstic i insubstituïble. Per tant, com que el temps no és un xiclet que es pot estirar sota el nostre criteri e interès, s'ha de partir de la realitat del temps, no de la fantasia ni del desig. Un bon exercici és observar com ens organitzem el temps: en funció de les obligacions o en funció del temps? La gestió del temps més efectiva no té a veure amb complaure als altres ni deixar les coses per després ni tampoc en caure en el parany de l’activitat. Per això, el més adequat és organitzar-nos en funció del temps, no en funció de les obligacions. Una persona es pot queixar de com utilitza el temps, però no de no tenir-lo. Per tant, quan algú pensi en la frase "No tinc temps", és necessari tranformar-la en una pregunta En què vull invertir el meu temps?. Finalment, et recomano llegir un breu conte sobre les prioritats a la vida anomenat Maionesa i cafè que vaig publicar el passat mes de febrer en el bloc.

"Nada me han enseñado los años, siempre caigo en los mismos errores, otra vez a brindar con extraños y a llorar por los mismos dolores". Tal i com expressa aquest fragment de la cançó En el último trago de Chavela Vargas, el temps és una font d'aprenentatge si sabem com utilizar-ho. El temps no és la fi, és simplement un mitjà.

ESPAI d PSICOTERÀPIA DBG

ESPAI d BARCELONA
C/ Aribau, 152, 2n 2a

ESPAI d VILAFRANCA
C/ Vilobí, 5, 1r 3a

Contacte: 679.72.39.39